Tips för din häckväxt

Om du vill att din häck ska fungera som en skärm på vintern, men särskilt på sommaren, plantera den helst på hösten så att de unga buskarna kan utveckla sina fint håriga rötter innan vintern, när våren är precis runt hörnet. Detta innebär att växter som redan är rotade har en oöverstiglig fördel när det gäller tillväxt.

enkel skönhet
Det anses vara särskilt tåligt och lågt underhåll, vilket inte försämrar dess skönhet. På hösten är häcken gul i färgen och på våren och sommaren fräsch grön, vilket ger din trädgård extra glädje. Enskilda häckar kan bli upp till 25 meter höga. Många trädgårdsmästare har en särskild förkärlek för häckar eftersom de är lätta att underhålla.

Efter några års god vård kan en häck växa upp till fyra meter hög och dess tjocklek gör den till en idealisk sekretessskärm för din trädgård, för på vintern tappar den inte ens alla löv.

Häckar kan också användas för att skapa valv på stigar och uppfart. Denna egenskap är också mycket användbar för vilda djur, eftersom icke-migrerande sångfåglar kan ta sin tillflykt där på vintern och skydda sig från kalla vindar. Varje tät häck ger också plats för insekter och fåglar att bo och hitta en riklig matkälla.

Att välja den idealiska platsen
När trädgårdsmästare väljer platsen för sin häck inser de hur lätt det är att underhålla. För bästa förhållanden och god tillväxt, bör den planteras soligt, även om häckar också kan utvecklas helt på skuggiga platser.

Marken ska vara måttligt sur till alkalisk. Helst har jorden en sandlera-struktur. Häckar kan rota och växa bra även i ren sand- eller lerjord, så länge de kan ge busken tillräcklig fukt och näringsämnen.

Häckvård
När den nyligen planterade häcken har konsoliderats i trädgården är nästa uppgift att trimma de längre grenade stjälkarna av den avskalade roten med beskärningssax för att göra den tjockare. Annars växer häcken för snabbt uppåt och utåt, vilket gör att växtskyddet i mitten blir gles.

I allmänhet bör du beskära häcken efter första gången, bara beskära de kommande två eller tre åren för att hålla den tjock. Den unga häcken tappar lite av sin kraft om den beskärs för ofta.

Tillsats av gödselmedel i form av kompost (cirka 2-3 liter per kvadratmeter) ger busken tillräckligt med näringsämnen för sund tillväxt. Efter ungefär tre år, när häcken har vuxit till en stor häck, är det tillräckligt att beskära två gånger om året.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Växter

Hedera Helix

Hedera helix är en lågklättrande vinstock som har rykte om sig att vara tolerant. Hon kan växa utan problem i alla typer av ljus och i alla typer av jord, från tung lera till sand. Denna murgrönaväxt kommer att klättra på väggar, träd eller spaljéer. Du kan till och med förvandla Hedera helix till en […]

Read More
Växter

Vilken häck passar din trädgård?

Du kommer att se häckplantor i många holländska trädgårdar. Vill du också köpa en häck själv? Men du vet ännu inte vilken och vilken typ av häck du vill köpa? Innan du väljer en häck är det viktigt att du vet vilka egenskaper en häckväxt har. Lövfällande eller en vintergrön häck? Du kan gå alla […]

Read More
Växter

En grön trädgård året runt, hur gör man det?

Ingenting är bättre än att njuta av solen i din egen trädgård, eller hur? Vi har kunnat njuta av det vackra vädret i flera dagar och det dröjer inte länge innan sommaren anländer. Kan din trädgård använda lite uppdatering? Naturligtvis vill vi hålla vår trädgård grön året runt, men hur gör du egentligen det här? […]

Read More